BRUTOVCE: Obec pôvodne dostala meno po mučeníkovi Sv. Vavrincovi

19.05.2012 Levoča

Brutovce 19. mája (TASR) – Obyvatelia spišskej dedinky Brutovce, ktorá leží v Levočských vrchoch na hranici Spiša a Šariša, sa oddávna živili poľnohospodárstvom. Prvé zmienky o obci pochádzajú z druhej polovice 13. storočia a podľa historických prameňov sa obec pôvodne volala Svätý Vavrinec.

Podľa jednej z legiend rímsky mučeník Vavrinec bol strážcom pokladov, ktoré odmietol vydať zlodejom, a preto ho škvarili na kovovom ražni. Okrem toho ho uctievali ako ochrancu chovateľov dobytka, čo bolo typické pre tento región. Svätý je vyobrazený aj na obecnom erbe, v jednej ruke drží palmové listy, v druhej spomínaný kovový ražeň.

Pôvodná obec teda dostala meno po tomto mučeníkovi, ktorému zasvätili aj tamojší kostol. Ten nesie jeho meno aj dnes, hoci obec sa už volá inak. Práve kostol zo 14. storočia postavený v gotickom slohu je najvýznamnejšou historickou pamiatkou Brutoviec.

Drevený oltár v tomto kostole je podobný oltáru na Levočskej hore a jeho dominantou je socha Panny Márie s malým Ježišom, pričom po oboch jej stranách sú sochy jej rodičov Joachima a Anny. Na vrchole oltára je socha patróna obce.

"Rímskokatolícky kostol sa postupne opravuje. Minulý rok sa napríklad vymenili okenné sklá za figurálne vitráže. Je na nich vyobrazený príbeh Ježiša od zvestovania až po zmŕtvychvstanie," hovorí starosta obce Jozef Komara.

Pripomína, že kedysi žilo v obci omnoho viac ľudí ako dnes. Koncom 19. storočia ich bolo okolo 650, ale neskôr sa mnohí vysťahovali do cudziny. Vtedy vraj rodičia dávali deťom meno podľa patróna obce.

"V minulosti bolo pomaly v každom druhom dome to meno a teraz už nám žije len jeden dedko Vavrinec Popovič, ktorý bude mať v júni 90 rokov," konštatoval starosta.

Dodal, že dnes má obec necelých 200 obyvateľov, a teda sa tešia každému narodenému dieťaťu, ale ani tie sa vraj nerodia každý rok. Deti chodia do školy do susednej obce a prednedávnom museli zavrieť aj materskú školu. Podľa Komaru zaľúbenie v tejto obci nachádzajú mnohí ľudia, ktorí sem prídu. Buď si opravia starší dom na rekreačné účely, ale prišli aj takí, čo sa sem neskôr nasťahovali.
 

Vyberte región